05 Sep
05Sep

Beszélgetőtársam a Soha Ne Add Fel Lázár Bence Közhasznú Emlékalapítványból Lázárné Kalamen Márti. Az idei Hírös Maraton nevezéseiből befolyt összeg egy részével támogatjuk az alapítványt, légy Te is részese egy csodás folyamatnak. 


Kérlek mesélj nekem kik vagytok és miért jött létre az alapítvány?

"A Soha ne add fel LÁZÁR BENCE Közhasznú Emlékalapítvány 2018. decemberében alakult fiúnk kívánsága szerint. Bence két és fél évig harcolt szörnyű betegségével a leukémiával, emberfeletti küzdelmet vívott, hogy meggyógyuljon, de 2018. február 22-én elveszítettük Őt. Az alapítványt még Ő álmodta meg, majd amikor meggyógyul segít sorstársainak. Betegsége alatt legalább 1 évet kórházban töltött és személyesen megtapasztalta, hogy egy ilyen szörnyű betegségnek milyen hatásai vannak a családok életére. Lelkileg és anyagilag egyaránt a kilátástalanság szélére sodorja a beteget és a hozzátartozókat is."


Továbbiakban mit lehet tudni a tevékenységeitekről?

"Alapítványunk a leukémiás és a vérképzőszervi betegeket támogatja, de folyamatosan segítjük a Bencét ápoló Dél-Pesti Centrumkórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályát is.  Működésüket vérnyomásmérők, pulzioximerek, fonendoszkopók vásárlásával segítettük.  Legnagyobb ajándékunk egy XXI. századi ultrahang készülék volt. A beteget nem kell elszállítani sehova, a zsebben kis helyet foglaló készüléket viszi a vizsgálatot végző orvos a beteg szobájába, mely felállítja a diagnózist. De vásároltunk a steril boxokba hűtőszekrényeket, melyek a nyálkahártya leválásánál óriási segítséget nyújtanak a transzplantáció alatt. Megalakulásunk óta 22 millió forinttal segítettük a szociálisan rászoruló betegek életét."


Kiket szoktatok támogatni?

"Nehéz lenne kiemelni egy vagy két segítségnyújtást, mert mindenki ugyanolyan fontos számunkra, de talán megemlíteném két beteg Izraelbe való kijutásának támogatását, akik egy különleges T-sejtes terápiára utaztak. A leukémia egy nagyon alattomos és hosszan tartó betegség, így sok beteget többször is segítettünk. Legfőbb célkitűzéseink közé tartozik még véradások szervezése is, mivel a hematológiai betegek szinte folyamatosan kapnak vért és vérkészítményeket."


Melyik segítségnyújtásotok volt számotokra a legmeghatározóbb és miért?

"Karácsony előtt csokoládét gyűjtünk a „KIS HŐSÖKNEK” akik az ünnepeket a kórházban töltik. 2023-ban is több ezer csokoládét vittünk hat kórházba az országban. Minden év decemberében Emlékgálát szervezünk Bence emlékére a Messzi István Sportcsarnokban Kecskeméten,  ahol több csapat mérkőzik meg a vándorkupáért, mely 2023-ban is a KTE Öregfiúknál maradt. Már negyedik alkalommal veszünk részt a Wizz Air Budapest Félmaratonon fantasztikus futócsapatunkkal. Kilométereik örökbeadásával gyűjtenek alapítványunknak, melyet teljes egészében a betegek támogatására fordítunk. Csodálatos közösség alakult ki, akik szívvel-lélekkel Bencéért és alapítványáért futnak, húznak futócipőt minden évben. Mindannyian Bencés pólóban róják Budapest legszebb helyeit, mára már sokan felfigyeltek egységes megjelenésünkre. "


Jelenleg Kinek illetve Kiknek gyűjtötök? 

"Ebben az évben az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a Hírös Maraton is támogat bennünket céljaink elérésében, hogy még több leukémiás betegnek nyújtsunk segítő kezet. Szívből köszönjük és nem tudunk elég hálásak lenni, hogy figyelemmel kíséritek tevékenységünket, érdemesnek találtok bennünket a futók által összegyűjtött támogatásra. Már tavaly is sokan indultak alapítványunktől  Kecskeméten ezen a megmérettetésen, hiszem, hogy ez most sem lesz másként!"


Mit üzennél azoknak az embereknek akik még nem ismerik a Ti tevékenységeiteket? 

"Nagyvonalakban ennyi alapítványunkról, aki még nem ismer bennünket egy kis betekintést nyerhetett tevékenységünkről. Talán nem sok alapítvány van, akik semmilyen költséget nem számolnak el, családunk Bence álmát szeretné megvalósítani és még több betegnek segíteni. Hálás szívvel köszönjük, akik ebben támogatnak bennünket!" 


"Találkozzunk szeptember 29-én a Hírös Maratonon, legyél Te is HŐS, KÜLÖNLEGES, tégy egy jócselekedetet embertársadért!" - Zárásként tette hozzá Márti


2024.09.05

/Kriminál István Áron/

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.